Al meer dan 15 jaar produceert de PSSB de mobiele scholen voor StreetwiZe • Mobile School. Normaal worden de mobiele schoolborden op wielen kort na productie verscheept naar alle uithoeken van de wereld om daar straatjongeren de kans te geven om hun talenten te ontwikkelen, maar door de coronacrisis is het op dit moment onmogelijk om nieuwe projecten op te starten. “Enkele scholen staan momenteel te wachten tot ze naar hun projecten in Georgië, Turkije en Oeganda kunnen”, licht Arnoud Raskin toe. “Gezien de leerlingen en leerkrachten van de PSSB de scholen produceren, is het een geweldige opportuniteit om hen nu voor iets langere tijd te laten kennismaken met ons bord op wielen en de bijhorende leerspelen.”

Ondanks het feit dat de mobiele scholen ontwikkeld zijn om te gebruiken op straat, kan de methodologie vandaag evenzeer ingezet worden bij de leerlingen van de PSSB. “Voor ons was het een evidente keuze om de mobiele school te gebruiken”, stelt Luc Valkeneers van de PSSB. “Deze dagen wordt er algemeen aangeraden om buiten les te geven. Binnen moet er steeds lesgegeven worden met mondmaskers en open ramen, wat niet altijd gemakkelijk is voor leerkrachten en leerlingen. Het duurde dus ook niet lang vooraleer we de kans zagen om onze leerlingen in openlucht te laten kennismaken met de interactieve leervormen aan de mobiele school. Ook voor onze leerkrachten is dit een mooie kans om hun creativiteit helemaal los te laten gaan.”  

Ondertussen rijden er 57 mobiele scholen rond in 30 landen. “We hebben nu bijvoorbeeld actieve mobiele scholen in Europese landen als Duitsland, Spanje en Polen”, legt Raskin uit. “Ook voor jonge mensen is de huidige corona-epidemie een periode die veel vragen met zich meebrengt. De leerspelen van de mobiele school zijn dan ook ideaal om op een veilige en creatieve manier de discussie met jongeren op gang te brengen over hoe de coronacrisis invloed heeft op hun leven.”